Oldael
Home Nieuws  Oldael doet mee aan wetenschappelijk onderzoek naar LEA, de ‘Lean Empowering Assistant’

 Oldael doet mee aan wetenschappelijk onderzoek naar LEA, de ‘Lean Empowering Assistant’

24 maart 2017

IMG_4057  LEA ziet eruit als een hypermoderne rollator. Maar LEA is veel meer dan dat. Met LEA kunnen ouderen meer bewegen, sociaal isolement doorbreken en geholpen worden om bepaalde dagelijkse handelingen te onthouden (zoals het innemen van medicijnen).

Het idee voor LEA is ontwikkeld door Maja Rudinac. Maja werd zeer aangegrepen door ouderen die geen zin meer hadden in het leven, omdat ze niet meer mobiel waren. Ze broedde op een manier om deze ouderen weer regie over hun eigen leven te geven en ontwikkelde LEA. Dat deed zij natuurlijk niet alleen. Ze richtte Robot Care Systems op en verzamelde een team van techneuten om zich heen. Na 2 jaar is het tweede prototype een feit en is het tijd om LEA uitgebreider te testen op de doelgroep.

Oldael vindt het uitermate belangrijk dat bewoners eigen regie behouden en zo lang mogelijk de alledaagse handelingen zelf kunnen doen. LEA kan daarvoor een geschikt hulpmiddel zijn, vindt ook CbusineZ, die partner is in de ontwikkeling. Reden genoeg voor Oldael om mee te willen doen aan het onderzoek. 

Last van valangst of verhoogd valrisico? Dan is LEA zeer geschikt!

Ouderen die last hebben van valangst of die een verhoogd valrisico hebben, durven vaak niet veel meer te bewegen. En we weten dat bewegen juist zo goed is. 

“Uit de eerste 0-metingen is gebleken dat 'proefpersonen' slechts 200 – 500 meter per dag bewegen. Terwijl ze er soms zelf van overtuigd zijn dat ze wel 5 à 6 uur per dag actief zijn” aldus Maja Rudinac. Loes Schilderink beaamt dit: “Tijdens ons onderzoek merkten we ook dat sommige proefpersonen na 30 meter al uitgeput waren. Logisch want als je niet meer beweegt gaat je conditie en spierkracht natuurlijk hard achteruit. Met LEA kunnen we mensen helpen om op een veilige en leuke manier meer te bewegen. LEA remt bijvoorbeeld af als de houding van de gebruiker niet goed is en vraagt de gebruiker ook echt om dichterbij te gaan lopen. De ingebouwde tablet maakt het onder andere mogelijk om op afstand met beeld contact te hebben met bijvoorbeeld familie en kan daarnaast  eenvoudige opdrachten geven en zo helpen om de conditie spelenderwijs te verbeteren.”

Proefpersonen gezocht

“Het is natuurlijk fantastisch om een robot als LEA te ontwikkelen, maar we moeten nu uitgebreid testen bij de doelgroep. We merken dat mensen in het begin best even moeten wennen aan LEA omdat het net even anders werkt dan de lichte rollator die ze gewend zijn. LEA is juist zwaarder om te voorkomen dat mensen vallen, het moet hen echt stevig houvast geven tijdens het lopen. Het is de kunst om ouderen te stimuleren toch die eerste stap te zetten, want als ze eenmaal gewend zijn, vindt men het geweldig. Het is voor ons van groot belang om samen te werken met ouderen en met hen te kunnen testen zodat het product op die manier steeds beter gemaakt kan worden."

 Loes straalt als ze dit vertelt “Het is zo’n dankbaar onderzoek, daar word je echt blij van.” Ze wil ook nog even benadrukken dat LEA ontzettend veel kan, maar dat die functies niet allemaal bij een proefpersoon worden ingezet.

 “Samen met de betrokken bewoners, (indien mogelijk) de mantelzorgers en medewerkers kijken we eerst welke functies aansluiten bij de wensen van de betrokken proefpersoon. Vervolgens wordt samen, afhankelijk van iemands wensen en mogelijkheden, besloten welke functies daadwerkelijk gebruikt gaan worden.”

IMG_4032Tijdens een kort bezoek aan de koffiekamer van Oldeslo is de nieuwsgierigheid van bewoners snel gewekt. Iedereen wil weleens een rondje proberen. 

IMG_4066Wilt u of uw naaste deelnemen aan het onderzoek en LEA een aantal weken gebruiken? Stuur dan een mailtje naar  Meine Ludema, teamleider Oldeslo BG & 1e etage. 

Voordelen voor mantelzorgers en medewerkers

Behalve duidelijke voordelen voor bewoners, heeft LEA ook voordelen voor mantelzorgers en medewerkers. Wanneer bewoners zelfstandig naar het toilet of woonkamer kunnen en durven lopen, zullen zij minder een beroep doen op mantelzorgers en medewerkers. Dit zorgt voor meer waardigheid, eigen regie en zelfvertrouwen bij de bewoners. En dat is waar we het voor doen! Daarnaast zorgt een verbeterde conditie van bewoners voor een verlichting van de algemene verzorging en meer tijd voor bijvoorbeeld de begeleiding bij een zinvolle dagbesteding.

Loes: “Verwacht wordt dat gebruikers zelfstandiger worden en daardoor minder hulp nodig hebben, zo neemt de druk op de mantelzorgers en het personeel af en hebben zij meer tijd voor andere contacten met de bewoners. De hoop is daarnaast dat  ook depressieve klachten en probleemgedrag zullen afnemen, maar of dat daadwerkelijk gaat gebeuren weten we pas na het onderzoek.

Medewerkers vinden het overigens ook leuk om een innovatief product te testen. En met hun feedback wordt LEA ook zo geschikt mogelijk gemaakt voor medewerkers. ”

LEA te koop vanaf najaar 2017

LEA is momenteel nog in ontwikkeling en daarom nog niet te koop. Na het onderzoek zullen de laatste aanpassingen worden gedaan. Vermoedelijk zal het daarom nog enkele maanden duren voordat LEA daadwerkelijk te koop is. Maja: ”Heel jammer voor proefpersonen die nu al enthousiast zijn over LEA, maar we doen ons uiterste best de levering van LEA zo snel mogelijk na de testperiode te realiseren.” 

IMG_4025Meer informatie over LEA is te vinden op de website van Robot Care Systems.

Contactgegevens
Voor vragen over wonen en zorg:
  

T  06 - 46 34 14 91
E  clientadviseur@oldael.nl
 Locatie Aelbrecht van Beijeren 
T 070 - 530 05 30
E info@oldael.nl
Theo Mann-Bouwmeesterlaan 1
2597 GT    Den Haag
Locatie Oldeslo
T 070 - 530 05 30 
E info@oldael.nl
Maurits de Brauwweg 18 
2597 KE  Den Haag