Goede kwaliteit van zorg is voor Zorggroep Oldael belangrijk. Om inzicht te krijgen hoe het gesteld is met onze kwaliteit van zorg, maken we sinds deze zomer gebruik van de Kwaliteit Verbetercyclus (afgekort: KVC).
De KVC is een handige tool waarmee we ervaringen kunnen meten van alle betrokkenen rond de zorg.
De KVC geeft inzicht in wat we goed doen en wat beter zou kunnen.
Start KVC: invullen vragenlijsten
In de zomer zijn de vragenlijsten van de KVC ingevuld door 50 mantelzorgers, naasten, 56 medewerkers (zorg en welzijn/facilitair), 4 behandelaren en 9 leden van het management en de staf (MT-plus). Met de resultaten hiervan zijn we aan de slag gegaan.
Vervolgstap: dialogen n.a.v. de resultaten
In september en oktober voerden de teams dialogen n.a.v. de ingevulde vragenlijsten. Er heeft een goede discussie plaatsgevonden over ‘wat verstaan we onder kwaliteit van zorg?’ of ‘wat bedoelen we met aandacht voor de cliënt’? Ook het management is met elkaar in dialoog gegaan en heeft aandachtspunten benoemd waaraan zij gaan werken.
Elk team met eigen thema’s aan de slag
Elk team gaat aan de slag met zelfgekozen thema’s.
In de onderwerpen die gekozen zijn komt meteen al naar voren dat de teams ook met elkaar gaan samenwerken op de thema’s. Zo zal het thema ‘zinvolle dagbesteding’ samen met team welzijn worden opgepakt.
Aandachtsvelder: “Samen sta je sterker, en met behulp van de KVC maak je inzichtelijk hóe je die samenwerking kunt versterken.”
Thema’s teams welzijn
Ook de activiteitenbegeleiders, gastvrouwen, receptie en kamerhulpen van Oldeslo hebben een dialoogbijeenkomst gehad. Ook hier vond een open gesprek plaats over ‘wat gaat goed’ en ‘wat kan beter’? Als team hebben ze twee thema’s opgepakt waarmee ze in eerste instantie aan de slag gaan.
Verschillende functiegroepen, verschillende aandachtspunten
In de welzijn-teams zitten meer functiegroepen (activiteiten, kamerhulpen, receptie, horeca) en we zullen daarom ook gaan kijken wat per functiegroep aandachtspunten gaan zijn voor de komende periode.
Verbetercoach: “Leuk om te zien dat wij én de familie zinvolle dagbesteding en het kennen van je bewoners belangrijk vinden. Daar hebben we trouwens niet slecht op gescoord.”
Kwaliteitverbetercyclus ingevuld door management
Niet alleen de teams van zorg en welzijn voeren een dialoog, ook het management heeft de KVC ingevuld en daaropvolgend een dialoogsessie gehad. Voor het invullen van de KVC is het management uitgebreid met enkele stafleden die nauw betrokken zijn bij de zorg. Dit team kijkt hoe zij binnen Oldael de randvoorwaarden op orde kunnen maken, zodat de zorg- en welzijn-teams hun werk zo goed mogelijk uit kunnen voeren. Ook zij gaan aan de slag met verbeterpunten.
Marcel Verboom, bestuurder: “Vanuit het management moeten wij voorwaarden creëren waarmee medewerkers uit het primair proces (welzijn en zorg) optimaal gefaciliteerd worden om goede zorg te kunnen leveren. Uiteindelijk doen we het voor de bewoners."
Dialogen met mantelzorgers en familieleden
In oktober krijgen mantelzorgers en familieleden tijdens familieavonden de gelegenheid om de resultaten van de nulmeting in te zien en met medewerkers en leidinggevenden het gesprek aan te gaan. Mantelzorgers en familieleden kunnen verbeterpunten voor de teams en de organisatie aandragen.
In het voorjaar van 2020 zullen we tijdens familie-avonden evalueren hoe het gaat en of er weer andere/nieuwe punten zijn.
Bewoners
Binnenkort zullen er zuilen in de huizen zuilen met iPads geplaatst worden. Hierop kunnen bewoners op eenvoudige wijze aangeven of zij die dag tevreden zijn over bepaalde zorg en/of dienstverlening, zodat er snel gehandeld kan worden vanuit de teams.
Teams leren van elkaar
We gaan elkaar op de hoogte houden wat er in de teams gebeurt, zodat we ook van elkaar kunnen leren. In elk team komt de KVC terug in de teamoverleggen.
Rollen implementatie KVC
De rollen rond de implementatie zijn als volgt verdeeld:
Bestuur en management
Het bestuur en management faciliteren de verbetercultuur en dragen commitment uit.
Implementatiecoach
De implementatiecoach is een externe coach. Zij begeleidt de implementatie volgens het train-the-trainer principe.
Verbetercoördinator
Intern procesbegeleider, deze persoon is de linking pin naar andere organisatieonderdelen.
Verbetercoaches
Verbetercoaches begeleiden de zorg en welzijn-teams bij de verbeterdialoog en het kort-cyclisch verbeteren. De verbetercoaches zijn de teamleiders van de zorgteams en de coördinatoren van de teams welzijn.
Kartrekkers zorg en welzijn-teams
De kartrekkers van de zorg- en welzijn-teams beheren de verbeterapp en brengen resultaten in tijdens teamoverleggen. Deze kartrekkers zijn aandachtsvelders. (Zorg- of welzijn-medewerkers die veel kennis hebben over een bepaald onderwerp en dit delen met collega's.) In oktober komen de aandachtsvelders bij elkaar om met elkaar te bespreken wat er binnen de teams is opgepakt en waarin zij elkaar kunnen versterken en/of aanvullen.
Verder aan de slag met de KVC
Op 22 oktober zijn de implementatiecoach en de verbetercoördinator samengekomen om de verbetercoaches te instrueren bij het gebruik van de vragenlijsten. De aandachtsvelders kregen een training hoe om te gaan met de zogenaamde ‘Verbetertool’, een instrument om in het KVC extra vragen te kunnen stellen.